Špartanski način življenja

Za začetek si zastavimo vprašanje, kje leži moja zvezda severnica. Z drugimi besedami kako si želim, da bi izgledal moj način življenja. Od takrat naprej se ob vsaki veliki ali majhni odločitvi vprašamo:

“Ali me ta odločitev pelje bližje k moji zvezdi severnici ali oddaljuje?”

 

Temeljne vrline špartancev, njihov način življenja:

 • Samozavedanje – Konstantno stremim k razumevanju sebe. Svoja dejanja analiziram, se učim in dnevno izpopolnjujem.
 • Predanost – Držim svoje obljube, najprej do sebe in posledično do drugih ljudi okoli mene.
 • Strast – Moja strast me vodi skozi življenje, načela uporabljam kot kompas kadar sem v dvomih.
 • Disciplina – Kadar se izgubim se vračam k osnovam. Disciplinirano stopam korak za korakom proti novim zmagam.
 • Določanje prednosti – V svetu kjer se vse tako hitro spreminja, poizkušam čim bolj dosledno izpeljati svoj plan.
 • Umaknimo se iz cone udobja – Življenje se resnično začne, ko sprejemamo dnevne prepreke kot nov izziv.
 • Pogum – Po vsakem padcu se čim hitreje poberem. Razmišljam kaj sem se na novo naučil/a, se razvijam!
 • Optimizem – Na svet gledam, kakor si ga želim videti! Z radovednostjo poslušam, vendar se ne uspem z lahkoto prepričati.
 • Integriteta – Če nisem pošteni do sebe in drugih, kdo sem v resnici?
 • Celovitost – Živimo življenje popolnega in celega Špartanca.

 

“Disciplina je bitka z našimi čustvi”

Emocionalni stres je enostavno povedano odpor. Naši možgani so naravnani, da se v življenju odzivajo na stres. Ključno je, da spremenimo svoj odnos do stresa, ko se srečamo z odporom, ga poizkusimo sprejeti. Način življenja je sestavljen iz kakovosti majhnih odločitev katere sprejemamo iz dneva v dan. Le redko je pomemben vpliv velikih odločitev.

Spoznajmo svoj Zakaj! Zakaj smo tukaj? Kadar smo kristalno jasni glede svojih ciljev in zamisli. V trenutku, ko postane težko ali ne vidimo konca kaosa, oziroma nevihte, si lahko rečemo vredno je. Točno vem, zakaj to počnem.

Pospešek za nadaljevanje

V najhujših dneh, ko nam ni do ničesar, dajmo poizkusiti okrog 20 % dela ali pa grem ven samo za 11′ odšportati. Velika možnost obstaja, da nas bo ta odločitev potegnila nazaj na pravo pot. Pred kratkim sem opazil post na IG kjer je pisalo 95% treninga je v glavi in 5% v izvedbi. Morda malo pretirano. Pa vendar, ko se enkrat odločimo za prvi korak, vse skupaj po tem postane veliko bolj lahkotno.

Življenje ni lahko (pika)!

Gremo v akcijo

Odporni, vzdržljivi ljudje vedo, da je ukrepanje protistrup za tesnobo in slabo počutje. Svoja čustva sprejemamo in premagujemo tako, da postanemo produktivni. Vadimo lahko tako, da se postavimo v situacije »namerne stiske«.

Naučimo se dihati

V stresnih situacijah, ko se soočamo s stisko, se dihanje ponavadi pospeši. Naše telo ima občutek, da mu zmanjkuje kisika, zato začnemo plitko dihati. Toda hiperventilacija še dodatno poslabša situacijo, lahko celo povzroči bolečine v prsih in hitro bitje srca. Profesionalni biatlonci lahko znižajo srčni utrip iz 200 na 140 utripov na minuto v le 20 sekundah. Svoje telo lahko vsakdo od nas natrenira s tehnikami globokega dihanja, s katerimi se v relativno hitrem času umirimo.

Kratka varianta za poizkusiti:

 1. Malo globje vdihnite in nato izdihnite popolnoma, z namenskim stiskom trebušnih mišic. Predstavljajte si kakor, da si želite dotakniti svoje hrbtenice z popkom. Tak način nam omogoči večji volumen vdiha.
 2. Sprostite trebuh in nato globoko vdihnite. Najprej v trebuh in nato naprej gor s prsi, kakor val. Zapolnite celoten pljučni prostor.
 3. Dihajte na ta način dokler ne začutite, da se vaš srčni utrip vrača v normalno stanje.
 • Vnašanje večje količine kisika v pljuča bo sprostilo stimulacijo parasimpatičnega živčnega sistema.
 • V trenutku, ko prekrvavimo možgane s svežim kisikom se lahko vrnemo nazaj v ta trenutek sedaj, kjer je vse mogoče.

 

Sprejemanje izzivov

Zavestno se lahko na dnevni bazi spustimo v situacije, ki so nam neprijetne. Z takšnim načinom življenja gradimo toleranco in pripravljenost na izzive, včasih celo različne vrste bolečine. Bolečina je zanimiv pojem. Dnevno se vprašam kaj mi ta bolečina želi povedati, ne le fizična, tudi psihična. Obstajata dve možnosti, bolečino lahko prikrijemo oziroma začnemo bežati od nje ali pa se z njo spopademo. Ena od stvari katere sem se naučil v življenju je → Vsaka fizična ali psihična bolečina, se vrača močnejša in bolj sufisticirana. Prej kot se z njo spopademo, lažje je na dolgi rok.

Različni načini za spopadanje z izzivi

Vaja dela mojstra. Več načinov za spopadanje z izzivi preizkusimo, bolj bomo vedeli kateri nam ugajajo.

 

IDEJE:

 • Svoj fokus vedno držimo na našo zvezdo severnico. Brez kompromisov.
 • Predanost svoji strasti. Verjamem in obljubljam, saj stojim za svojimi principi in načeli.
 • V dvomih se vprašam “Kakšni so plusi/minusi tega dejanja?”
 • Gremo naprej! Kakor hitro in efektivno je možno, se soočam s svojimi izzivi.
 • Nikoli, nikoli ne obupamo ali odnehamo

 

Kako ravnati PLEMENITO

1. Bodimo prepričani v svojo avtentičnost → Zberimo pogum

Strah nam preprečuje, da bi delovali plemenito in pošteno. Strah in izogibanje neprijetnim situacijam ustvarja dvoumnost in neodločnost. Postavimo se zase in ponovno predstavimo besedo NE v svoj besedni zaklad. Bodimo realni in iskreni → ne moremo vedno reči DA in se držati svojih obljub. Ljudje radi vedo, kje smo in za čem stojimo → Bodimo odkriti!

2. Držim se svoje besede Izpolnjujem svoje obljube!

Kadar se dogovorimo za sestanek, dajmo ga izpeljati in po možnosti ne zamujati na randes-vou. Kadar obljubim nekaj, to izpolnim. Kadar nisem siguren glede odločitve, pomoči glede določene stvari ali srečanje na kavi naslednji dan, ne potrdim tega “sestanka”. Integriteta se, z roko v roki, sprehaja z zanesljivostjo.

3. Konstantno preverjam svojo integriteto

Čast je lastnost poštenosti, resnicoljubnosti in iskrenosti. Ko se soočam z odločitvami in nisem prepričan/a, ali je moja izbira dejanj plemenita, sprašujem vprašanja saj je radovednost ena mojih značilnosti.

4. Moja družba je polna takšnih kot sem jaz

Rad/a se družim z drugimi ljudmi, ki cenijo integriteto. Obkrožam se z ljudmi, ki jih spoštujem. Spremljam in berem o tistih, ki me inspirirajo, od katerih se lahko kaj naučim, s katerimi z veseljem sodelujem. Izogibam se ljudem, ki nimajo integritete. Konec koncev nas tudi zunanja družba vedno deloma ceni po karakterju naših prijateljev

5. Pomoč bližnjih – povej mi po resnici

Prijatelji in prijateljice, morda sorodnik ali drugi ljudje katere spoštujemo lahko prosimo za odkrita mnenja. V trenutku, ko postanemo odkriti sami s seboj lahko njih prosimo za njihovo iskreno mnenje. Lahko jim damo neke vrste “free pass oziroma prosto pot”, da nas vedno potrepljajo po ramenu in opozorijo, če spoštujemo in živimo po svojih pričakovanjih.

Za konec še ena globoka misel..
Brazgotine od bolečin nas ne definirajo, vendar lahko iz nas zgradijo neverjetno moč.

Zgornji članek je neke vrste kratek povzetek knjige – The spartan way, od avtorja Joe De Sena