Gibanje

Gibanje

Gibanje in življenje

Zakaj treniramo in kako pomemben je način našega gibanja. Kako se gibamo is dneva v dan, je naše telo pripravljeno na izzive ali je zapuščeno, zapostavljeno? Izgradnja odlične postave in estetike ni naš glavni cilj, je pa zelo lepa nagrada in posledica naših treningov.

Gradnja dnevnih navad in jutranje rutine, iskanje drugačnega načina življenja, odkrivanje novih gibalnih vzorcev. Dve desetletji treningov oziroma priprav na poletno sezono, rehabilitacije po poškodbi, iskanje odgovorov na vprašanje → Kako preprečiti poškodbe? Me je pripeljalo do te točke kjer sem sedaj. Desetine različnih trenerjev in gym buddyev, na stotine ur gledanja videov in dokumentarcev o profesionalnih športnikih. Nadgrajeno z branjem člankov, knjig + izobraževanja na področju športa ter seveda izpit za AFP osebnega trenerja in nutricionista. Hvaležen, da sem še ujel eno zadnjih generacij, ki je imela predavanja v živo. Druženje z ostalimi študenti, debate in nastopanje pred celotnim razredom med učenjem pravilne izvedbe vaj, mi bo za večno ostalo v spominu. Najbolj sem si zapomnil besede našega glavnega učitelja Primoža na vprašanje a je tako prav → Ni pravilne ali napačne izvedbe, vaja ima lahko več plusov ali minusov.

Vaje za moč, joga, pilates, hitro intenzivni intervalni treningi, crossfit, posebni treningi pliometrije, drugi športi, celo izvajanje vaj na Power Plate-u. Vsake vadbe sem se čez nekaj časa malo naveličal, rekel sem si čas je da poizkusim nekaj novega. Nekaj mi je manjkalo, zato sem počasi začel razvijati svojo kombinacijo treninga. Od vsake vadbe vzamem nekaj malega, kar se mi zdi najbolj učinkovito za razvijanje učinkovitosti, hitrosti, moči ter najbolj pomembno, funkcionalnosti telesa.

Uradni in neuradni trening

Moj največji navdih za vadbo in eden mojih najljubših učiteljev, ki je popolnoma spremenil moj pogled na gibanje in trening, Ido Portal. Ena od stvari, ki jih je Ido dobro izpostavil, je razlika med uradno in neuradno prakso. Uradni treningi so organizirani treningi torej, ko pridemo na osebni trening, naša jutranja rutina in različni športi s katerimi se ukvarjamo. Drugi del pa imenujemo neuradna praksa, ta se nanaša na vse kar počnemo čez dan. Od trenutka, ko se zbudimo in skozi celoten dan obstaja neskončno možnosti za gibanje in izpopolnjevanje na različnih področjih. Začne se že takoj zjutraj v kopalnici, ste si kdaj poizkusili umiti zobe z drugo roko? Lahko se gibamo vzvratno ali v stran, po stopnicah na različne načine. Kadar pišemo sporočilo ali se pogovarjamo po telefonu, lahko stojimo na eni nogi.