Wim Hof metoda

Zakaj vsak dan skočiti pod hladen tuš?

Wim Hof je ugotovil, kako aktivirati, nadzorovati oziroma vplivati na naš imunski sistem. Med hladnim tuširanjem ni časa za razmišljanje, lahko le čutimo in smo prisotni v trenutku. Naše pre-zaposlene misli upočasni od milijona stvari, ki se pletejo po naši glavi dnevno. Fun fact – v povprečju nas v enem dnevu prešine več kot 6 tisoč misli..

Rutina

Po navadi skoraj takoj po jutranji kavici in vpisu dnevnih misli, skočim pod (kar se da) hladen tuš. Tudi v primeru, da je moje telo v celoti “zategnjeno” od včerajšnjega treninga za moč ali wakeboard session-a, se kar na enkrat sprosti. Celotno telo se v trenutku prekrvavi, mišice se aktivirajo poleg tega se tudi um zbudi. Če sem še tri minute nazaj zehal od prebujanja, morda celo kakšne ure premalo spanca, sem v tem trenutku pokonci. Prve pol minute pod tušem je šok, po navadi se z vsemi močmi upiramo ledeni vodi. Med prvo in tretjo minuto poizkušam umiriti dihanje in se čim bolj sprostiti. V primeru, da mi to uspe sta naslednji dve minuti pravi užitek. V dobrih petih minutah takoj zjutraj na ta način prestavimo aktivacijo iz prve prestave v peto in dan se začne s polno paro.

Kako začeti?

Seveda je skoraj nemogoče prvi dan zdržati pet minut pod hladnim tušem. Najlažje je začeti postopoma. Predvidevam, da vsak lahko zdrži deset sekund pod hladnim tušem. Začnemo tako, da gremo normalno pod tuš, kot do sedaj in končamo z hladnim. Preden začnem z tuširanjem naredim nekaj hitrih globokih vdihov in izdihov, da se pripravim na šok mrzle vode. Prav tako lahko narediš, preden zamenjaš na hladno vodo. Za motivacijo je dobro imeti štoparico s katero beležiš koliko dlje lahko zdržiš vsak naslednji dan. Telo se že v nekaj tednih začne dobro privajati, šok je vedno manjši in počasi lahko začnemo direktno pod hladno vodo.

Dihanje

Najboljši način za izvajanje je, da se uležemo na tanko podlogo (blazina za jogo) ali kar na posteljo. Jaz vsake toliko časa naredim dihalne vaje tudi v sede, vendar je na začetku ta način težji, saj je težko biti popolnoma sproščen. Tehnika dihanja je zelo enostavna, trideset do štirideset globokih vdihov in izdihov. Pri zadnjem izdihu pa se sprostimo in umirimo. Ko naše telo ponovno potrebuje zrak do konca vdihnemo in zadržimo približno 15 sekund. Ponovimo tri krat do štirikrat. Za vodeno dihanje si lahko zavrtite video s katerim vas bo skozi celoten proces vodil Wim Hof.

Hladna kopel

Hladne kopeli se že dolgo prakticirajo kot ena najbolj učinkovitih vrst regeneracije. Pred dobrim desetletjem sem to tehniko prvič sprobal, doma sem v kad natočil hladno vodo in noter stresel vrečo ledu. Po hitrem pregledu informacij sem videl, da se ljudje namakajo med tri in petnajst minut. Jaz sem ubral zlato sredino in se odločil za osem. Bilo je malo neprijetno, proti koncu sem se že kar dobro tresel, vendar sem z močno voljo zdržal. Sledela je blažja podhladitev, saj sem naslednjih nekaj ur (sredi poletja), za mizo sedel v trenirki in zimski jakni.

Kakor pri tuširanju je najbolje, da začnemo počasi, morda malo manj ledena voda in z kratkimi intervali. Še bolje pa je da se udeležimo delavnice kjer nas nekdo vodi skozi celotni proces. V Sloveniji imamo le eno certificirano inštruktorico Wim Hof metode – Jana Czerny.

Poglobljen pogled

Če vas zanima več o metodi, zakaj izvajati kombinacijo dihalnih vaj in hladnih tušev si lahko ogledate sledeči podcast.